Oliebollen
Het hele jaar lekker
Ingredients
Voor het oliebollenbeslag
- 1000 gram bloem
- 600 ml donker bier
- 340 gram volle melk
- 10 gram citroenrasp
- 150 gram krenten
- 300 gram rozijnen
- 1 goudreinet of andere stevige friszure appel
- 20 gram gedroogde gist
- 20 gram zout
- 30 gram witte basterdsuiker
Voor het soezendeeg
- 200 ml volle melk
- 100 gram roomboter
- 150 gram bloem
- 200 gram ei (3 à 4 stuks)
- ¼ tl zout
Instructions
- Doe de krenten en rozijnen in aparte schaaltjes, overgiet met heet water en laat 10 minuten staan.
- Giet de krenten en rozijnen af in een zeef en laat drogen tot gebruik
- Maak ondertussen het soezendeeg door melk, boter en zout aan de kook te brengen. Zorg dat alle boter hierbij gesmolten is voordat het kookt, dus niet te hoog vuur.
- Zodra dit kookt van het vuur en in één keer alle bloem toevoegen. Goed mengen totdat een glad deeg ontstaat.
- Op middelmatig vuur het deeg garen, dit duurt een minuut of 3. Blijf goed roeren zodat het deeg niet aanbrandt
- Doe het deeg daarna over in een schaal, laat 2 minuten staan en voeg er dan 1 voor 1 de eieren aan toe. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen in het deeg. Afhankelijk van de grootte van de eieren heb je 3 of 4 eieren nodig. Het deeg moet glad en glanzend zijn en niet uitlopen als je het op een bakplaat spuit. Gebruik eventueel maar een deel van het laatste ei om de gewenste dikte te krijgen. Zet weg tot gebruik.
- verwarm nu de melk voor tot handwarm (niet te warm anders gaat de gist dood) en voeg hier de gist en suiker aan toe. Roer goed door en laat 10 minuten staan zodat de gist actief wordt
- Doe het melk/gist mengsel in een grote kom en schenk er het bier bij.
- Meng nu met een garde in delen de bloem er bij en roer steeds goed door zodat er een mooi glad beslag ontstaat. Het is een stevig beslag dus het mengen zal aan het eind wat kracht kosten. Je kunt ook een handmixer met deeghaken gebruiken of een keukenmachine. Voor mij werkt dit het beste.
- Voeg nu het zout en de citroenrasp toe en meng door het deeg
- Meng het soezendeeg goed door het oliebollenbeslag
- Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Strooi er lekker wat kaneel over en meng goed.
- Voeg nu de krenten, rozijnen en appel toe aan het oliebollenbeslag en spatel deze er voorzichtig door.
- Laat het deeg een uurtje rijzen op een tochtvrije warme plek
- Verwarm de olie voor tot 180℃
- Sla het beslag nog een paar keer goed door en schep met twee lepels of een ijsknijper mooie deegbolletjes in de olie. Doe niet teveel tegelijk omdat anders de temperatuur van de olie te ver daalt en dat geeft te vette oliebollen.
- Bak de bollen in 5-7 minuten mooi goudbruin, leg op een rooster of plaat met keukenpapier. Het allerlekkerst is om nu heel even te wachten, poedersuiker erop en smullen maar.
- Laat de net gebakken bollen liefst op een bakplaat of rooster afkoelen en stapel ze niet op elkaar. Zo blijven ze het lekkerst. Bewaar na afkoelen in een goed afsluitbare bak of plastic zak.
Notes
Opwarmen kan in een oven of airfryer van 150℃ een paar minuten. Gebruik hiervoor nooit de magnetron, hierdoor worden de bollen taai en droog.
Maak het extra feestelijk door een paar bollen door te snijden en de helften op te spuiten met gele room.
Smakelijk!!