Frikandellen
Bij deze weet je wel wat er in zit
Ingredients
- 300 gram kippendij of kipgehakt
- 125 gram schouderkarbonade
- 75 gram gerookt vetspek
- 1 eetlepel uipoeder
- 1 eetlepel witte peper
- 1 eetlepel nootmuskaat
- ½ eetlepel gemalen foelie
- ½ eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 100 gram water
- 50 gram paneermeel
- 3 liter bouillon (rund of groente)
Instructions
- Meng alle kruiden behalve het zout en bak deze zachtjes even aan in een eetlepel zonnebloemolie of rijstolie
- Vries het vlees aan door het minstens 1 uur in de vriezer te plaatsen
- Snijd het vlees in kleine blokjes en draai in de keukenmachine fijn. Er mogen nog wat kleine stukjes in zitten.
- Voeg de gebakken kruiden, het paneermeel en het water toe en draai verder fijn totdat het smeerbaar is
- Verdeel het mengsel in porties van 100 gram
- Rol nu worstjes van ongeveer 18cm.
- Rol elk worstje in een stukje vershoudfolie dat iets breder is dan de worstjes en draai de uiteinden zo strak mogelijk op tot een gelijkmatige en stevige frikandel.
- Vries de frikandellen opnieuw een uurtje in
- Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. De bouillon mag hierna niet meer koken.
- Haal de frikandellen uit de folie en pocheer deze ongeveer 15 minuten in de bouillon van ongeveer 70°C
- Hall de frikandellen uit de bouillon en dep voorzichtig droog.
- Draai ze opnieuw strak in de keukenfolie en laat goed afkoelen in de koelkast, of vries ze in voor later gebruik
- Frituur de afgekoelde frikandellen op 180°C een minuut of 4.
- Serveer op een broodje, bij de frietjes of puur natuur.