Linzertaart

Waarschijnlijk de oudst bekende taart ter wereld
Course Gebak
Cuisine Oostenrijks
Servings 16 punten

Equipment

  • 1 taartvorm van Ø 24-26cm

Ingredients
 

Deeg

  • 150 gram Hazelnoten / Amandelen of van allebei 75 gram
  • 250 gram Bloem
  • 150 gram Lichte basterdsuiker
  • 175 gram Boter op kamertemperatuur
  • 1 stuks ei
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1 stuks citroen

Vulling

  • 450 gram Jam (abrikozen, aalbessen of wat je lekker vindt)

Afwerking

  • 1 stuks losgeklopt ei

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Spreid de hazelnoten en/of amadelen uit over een bakplaat en rooster ze in ongeveer 7 minuten goudbruin.
  • Maal de noten fijn in de keukenmachine
  • Meng nu alle ingrediënten voor het deeg inclusief het notenmengsel en kneed tot een samenhangend deegje. Kneed niet te lang.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast
  • Vet een vlaaipan van ongeveer Ø24cm in. Een andere vorm kan ook zorg dat je een opstaande rand van 2½cm kan maken.
  • Haal het deeg uit de koeling en houd ⅓ achter voor het rasterwerk
  • Rol de rest uit tot een plak van 3-4mm dik en bedek er de vorm mee en. Maak de opstaande rand wat dikker dan de bodem (ongeveer 1cm.)
  • Prik met een vork een paar keer het deeg van de bodem in.
  • Verdeel nu de jam over de bodem
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Rol van het achtergehouden deeg een plak van 3-4mm dik en snijd hiervan repen.
  • Maak van de repen een rasterwerk op de vulling. Snijd waar nodig de randen bij
  • Klop het ei voor de afwerking los met een klein scheutje room of water bestrijk het deeg hiermee.
  • Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin.