Linzertaart
Waarschijnlijk de oudst bekende taart ter wereld
Equipment
- 1 taartvorm van Ø 24-26cm
Ingredients
Deeg
- 150 gram Hazelnoten / Amandelen of van allebei 75 gram
- 250 gram Bloem
- 150 gram Lichte basterdsuiker
- 175 gram Boter op kamertemperatuur
- 1 stuks ei
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 mespuntje kruidnagelpoeder
- 1 stuks citroen
Vulling
- 450 gram Jam (abrikozen, aalbessen of wat je lekker vindt)
Afwerking
- 1 stuks losgeklopt ei
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Spreid de hazelnoten en/of amadelen uit over een bakplaat en rooster ze in ongeveer 7 minuten goudbruin.
- Maal de noten fijn in de keukenmachine
- Meng nu alle ingrediënten voor het deeg inclusief het notenmengsel en kneed tot een samenhangend deegje. Kneed niet te lang.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast
- Vet een vlaaipan van ongeveer Ø24cm in. Een andere vorm kan ook zorg dat je een opstaande rand van 2½cm kan maken.
- Haal het deeg uit de koeling en houd ⅓ achter voor het rasterwerk
- Rol de rest uit tot een plak van 3-4mm dik en bedek er de vorm mee en. Maak de opstaande rand wat dikker dan de bodem (ongeveer 1cm.)
- Prik met een vork een paar keer het deeg van de bodem in.
- Verdeel nu de jam over de bodem
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Rol van het achtergehouden deeg een plak van 3-4mm dik en snijd hiervan repen.
- Maak van de repen een rasterwerk op de vulling. Snijd waar nodig de randen bij
- Klop het ei voor de afwerking los met een klein scheutje room of water bestrijk het deeg hiermee.
- Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin.