Platbrood
Lekker bij gerechten met veel saus.
Ingredients
Deeg
- 300 gram bloem / meel
- 125 gram water
- 100 gram Griekse of Turkse yoghurt
- 4 gram zout
- 5 gram suiker
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el olijfolie
- 1 el karwijzaad
Afwerking
- 50 gram roomboter
- 2 tenen knoflook
Instructions
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Als het teveel plakt voeg dan een klein beetje bloem toe, als het te droog is voeg je een klein beetje water toe
- Laat het deeg een uurtje op kamertemperatuur rijzen
- Smelt intussen de roomboter in een steelpan op laag vuur en rasp er de knoflooktenen in. Laat dit een paar minuten zachtjes pruttelen zodat de boter goed de smaak van de knoflook kan opnemen. Zet daarna van het vuur tot gebruik.
- Verdeel het deeg nu in 8 stukken van ongeveer 70 gram en maak er bolletjes van.
- Laat de deegbolletjes nog 15 minuten afgedekt narijzen
- Smeer een paar druppels olie op je werkblad en leg daarop een bolletje deeg.
- Maak met je handen het deeg plat en vorm een rond broodje van ongeveer 15 cm.
- Verwarm een droge koekenpan en bak het broodje aan beide kanten goudbruin. Zet het vuur niet te hoog omdat het deeg snel verbrand. In 2 à 3 minuten per kant is het brood goed.
- Verwarm de knoflookboter en besmeer de gebakken broodjes aan 1 kant met de boter. Leg het volgende broodje er bovenop en besmeer ook deze weer met de boter. Ga zo door tot je alle broodjes hebt gebakken.
- Dek de broodjes af met een schone theedoek of een stuk plastic
- De broodjes kunnen warm of koud geserveerd worden
Notes
Deze broodjes zijn heerlijk bij curry’s. Uiteraard kun je er lekker op los variëren door andere kruiden toe te voegen aan het deeg of de gesmolten boter.