Dit is een nog lopend project. De samenstelling van het deeg en natuurlijk de worst is belangrijk. Maar ook de verhouding. In veel recepten wordt meer deeg dan worst gebruikt. Probeer dit 1 op 1 te houden of zoals in dit recept zelfs iets meer worst dan deeg.
Heb je geen zin om gehakt te kruiden en te mengen, koop dan varkenssaucijzen en knijp het vlees eruit.
Het soezenbeslag en de havermout zijn niet noodzakelijk maar je broodjes knappen er wel van op. Het gehakt blijft lekker mals en het krimpt veel minder tijdens het bakken.

Worstenbroodjes

Course Borrelhapje, Brood
Cuisine Nederlands
Servings 16 stuks

Ingredients
 

Deeg

  • 420 gram bloem
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 235 gram melk lauwwarm
  • 35 gram zachte boter
  • 8 gram zout

Soezenbeslag (optioneel)

  • 50 gram water
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 stuk ei
  • 1 snufje zout

Gehakt

  • 500 gram gehakt (varkens of 70% varken 30% rund)
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 10 gram worcestersaus
  • 10 gram mosterd
  • 1 stuks ei
  • 50 gram paneermeel
  • 75 gram van het eerder gemaakte soezenbeslag
  • 25 gram gemalen havermout (optioneel) dit gaat krimp van het gehakt tegen.

Overig

  • 1 stuks ei (om de broodjes af te strijken)

Instructions
 

De broodjes

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Laat 30 minuten rijzen op een plekkie van een graad of 30. Ga intussen verder met het soezendeeg en het gehakt.
  • Verdeel nadat het deeg gerezen is het deeg in stukjes van 40 gram en draai hier bolletjes van. Laat afgedekt onder plasticfolie of een vochtige schone theedoek weer een half uurtje rusten.

Soezendeeg

  • Doe het water en de boter en een snufje zout in een steelpannetje en breng rustig aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  • Haal zodra het kookt de pan van het vuur en meng er direct alle bloem door met een spatel. Meng goed door tot alle bloem is opgenomen.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat al roerend 1 – 2 minuten doorgaren.
  • Schep het deeg over in een schaaltje, roer nog even door en laat een paar minuten afkoelen.
  • Meng het ei door het deeg totdat dit volledig is opgenomen en er een mooi glad mengsel is ontstaan. Zet dit weg tot gebruik.

Gehakt

  • Meng alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar. Voeg als het gehakt te nat aanvoelt nog wat paneermeel toe, als het te droog aanvoelt een klein scheutje melk.
  • Verdeel het gehakt in stukjes van ongeveer 40 gram en rol deze tot worstjes van ongeveer 8 cm.

De worstenbroodjes bouwen

  • Rol telkens een bolletje deeg tot een ovaal van ongeveer 10 cm breed.
  • Leg in het midden van het deeglapje het worstje en vouw de uiteinden van het deeg strak om het worstje. Vouw de lange kant van het deeg nu over het worstje en rol dit voorzichtig door zodat het deeg het worstje omsluit.
  • Knijp nu de naad van broodje goed dicht en rol het broodje nog een paar keer, zorg dat het overal even dik is.
  • Leg het broodje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Maak zo alle broodjes en laat deze afgedekt onder folie of een shone vochtige theedoek nog ongeveer 45 minuten narijzen. Verwarm na 30 minuten rijzen de oven alvast voor op 210°C (boven en onderwarmte).
  • Klop het ei los met een heel klein scheutje water en een heel klein snufje zout. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker strijkt.
  • Strijk nu de broodjes af met het losgeklopte ei. Doe dit dun en zorg dat er geen eistrijksel van het broodje op de bakplaat loopt. Dit gaat snel verbranden, bah. Strijk liever 2 x dun af.
  • Bak de broodjes nu in 15 – 20 minuten mooi goudbruin af.