Go Back Email Link
+ servings

Croissants

Lekker voor de zondagmorgen
Course Brood
Cuisine Frans
Servings 20 stuks

Ingredients
 

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 12 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 20 gram suiker
  • 25 gram zachte boter
  • 25 gram ei
  • 150 ml melk uit de koelkast
  • 125 ml koud water

Om te toeren

  • 250 gram koude boter

Instructions
 

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg (houd iets van het vocht achter) en kneed tot een soepel deeg. Het moet goed gemengd en gekneed zijn maar je hoeft er geen vliesje van te kunnen trekken. Dus ook niet te lang kneden.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 20 x 40cm. Zorg dat de dikte overal ongeveer gelijk is. Pak in plasticfolie en leg op bijvoorbeeld een dienblad of ovenplaat 60 minuten in de koelkast
  • Maak ondertussen van de toerboter een plak van ongeveer 20 x 20cm. Doe dit door de boter licht te bloemen of tussen bakpapier. Leg de plak direct terug in de koelkast. Het is belangrijk dat het deeg en de boter ongeveer dezelfde temperatuur en stevigheid hebben
  • Haal het deeg en de boter uit de koeling en plaats de boterplak op één helft van het deeg. Vouw nu de andere helft van het deeg over de boter en druk de randen goed dicht. Je hebt dus nu een laag deeg, een laag boteren weer een laag deeg.
  • Rol de lap nu voorzichtig uit tot een plak van 55 x 25 cm, die overal even dik is.
  • Vouw nu één kant van het deeg tot iets voor het midden van de lap en vouw de andere kant er overheen. Je hebt dan een plak van ongeveer 18 x 25cm. Pak deze in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koeling, bestuif je werkblad licht met bloem en rol lap opnieuw uit tot een lap van ongeveer 25 x 55 cm. Rol hierbij naar de open kanten van deeg. Zorg steeds dat de lap overal even dik is.
  • Vouw het deeg weer in drieën en plaats opnieuw een half uur in de koeling
  • Haal het deeg uit de koeling, bestuif je werkblad licht met bloem en rol lap opnieuw uit tot een lap van ongeveer 25 x 55 cm. Rol steeds naar de open kanten van deeg. Vouw het deeg weer in drieën en leg opnieuw in de koeling voor minstens 60 minuten. Nu is het klaar voor gebruik
  • Je kunt nu het deeg eventueel in stukken verdelen en deze invriezen voor later gebruik.
  • Wil je alle croissants in één keer maken rol dan het deeg uit tot een lap van 40 x 60cm en snij deze vervolgens in tweeën. Je hebt nu 2 lappen van 20 x 60cm.
  • Verdeel de lappen deeg nu in driehoeken. Breng aan de onderzijde van het deeg markeringen aan om de 12 cm. Zet aan de bovenzijde van het deeg eerst een markering op 6 cm en daarna steeds weer om de 12cm.
  • Snij nu de driehoeken uit het deeg en maak van de uiteindes ook weer 1 driehoek.
  • Pak nu steeds 1 driehoek deeg, trek de punt voorzicht wat langer en druk deze vast op je werkblad. Maak een inkeping van ongeveer een centimeter in het midden van de onderkant van het deeg. Rol nu vanaf de onderkant naar de punt toe. Zorg dat je 'strak' begint met een korte inslag en rol het deeg dan door zonder druk uit te oefenen. Zorg dat het puntje van het deeg aan de onderkant van je croissant komt.
  • Plaats de opgerolde croissants op een met bakpapier beklede ovenplaat. De croissants zullen nog groter worden in de oven dus zorg voor voldoende tussenruimte
  • Dek de croissants af met plasticfolie en laat bij kamertemperatuur (beslist niet te warm want dan loopt de boter eruit) rijzen. Dit kan best nog 2 uur duren.
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Bak de croissants in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin.