Go Back Email Link

Frikandellen

Bij deze weet je wel wat er in zit
Course Snack
Cuisine Nederlands

Ingredients
 

  • 300 gram kippendij of kipgehakt
  • 125 gram schouderkarbonade
  • 75 gram gerookt vetspek
  • 1 eetlepel uipoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • ½ eetlepel gemalen foelie
  • ½ eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram water
  • 50 gram paneermeel
  • 3 liter bouillon (rund of groente)

Instructions
 

  • Meng alle kruiden behalve het zout en bak deze zachtjes even aan in een eetlepel zonnebloemolie of rijstolie
  • Vries het vlees aan door het minstens 1 uur in de vriezer te plaatsen
  • Snijd het vlees in kleine blokjes en draai in de keukenmachine fijn. Er mogen nog wat kleine stukjes in zitten.
  • Voeg de gebakken kruiden, het paneermeel en het water toe en draai verder fijn totdat het smeerbaar is
  • Verdeel het mengsel in porties van 100 gram
  • Rol nu worstjes van ongeveer 18cm.
  • Rol elk worstje in een stukje vershoudfolie dat iets breder is dan de worstjes en draai de uiteinden zo strak mogelijk op tot een gelijkmatige en stevige frikandel.
  • Vries de frikandellen opnieuw een uurtje in
  • Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. De bouillon mag hierna niet meer koken.
  • Haal de frikandellen uit de folie en pocheer deze ongeveer 15 minuten in de bouillon van ongeveer 70°C
  • Hall de frikandellen uit de bouillon en dep voorzichtig droog.
  • Draai ze opnieuw strak in de keukenfolie en laat goed afkoelen in de koelkast, of vries ze in voor later gebruik
  • Frituur de afgekoelde frikandellen op 180°C een minuut of 4.
  • Serveer op een broodje, bij de frietjes of puur natuur.